Boogie nights cu actori obositi

Joi, 25 Septembrie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Boogie nights cu actori obositi [Saptamana 19-25 septembrie]



Subintitulat "30 si ceva", Boogie este povestea acestei varste vazuta din perspectiva a trei prieteni care se regasesc, dupa ani buni, intr-o mini-vacanta de 1 Mai la mare. Intalnire pe care toti o intampina cu entuziasm pentru a constata apoi ca mai au foarte putine lucruri in comun - amintiri vagi despre profa de chimie, despre o fata sau alta. Boogie-Bogdan (Dragos Bucur) este acum insurat, workaholic, cu un copil mic si altul pe drum; Penescu a esuat intr-o agentie de turism unde fraiereste clientii de 10 ani incoace iar Iordache isi cauta fericirea pe langa Marea Nordului, in bratele unei suedeze. Betiile nu mai au bucuria din tinerete, iesirile "la disco" seamana cu o excursie in tari straine, nici macar escapadele cu prostituate nu mai au exuberanta sexului clandestin, ci o anume tristete tomnatica.

Pe alocuri cadrele filmate "din mana" deranjeaza la retina, si sonorizarea o da in bara la momentele in care personajele vorbesc in soapta, dar per ansamblu filmul e facut cu inteligenta si umor, doldora de romanisme si injuraturi neaose, suculente, simpatice.

Filmotecadixit: e un film care trebuie incercat. Pentru ca vorbeste simplu despre oameni si relatii si iluzii ofilite. Pentru ca o sa va recunoasteti cu totii in cliseele de acolo. S-ar putea sa va deprimati, chiar. Dar o sa va treaca. Cu un pahar de shpritz si o melodie de Gica Petrescu.

Lucruri mari asteptam si de la Righteous Kill, in fond combinatia Pacino - De Niro a functionat destul de bine in "Obsesia", chiar daca filmarile fusesera facute in paralel si cei doi nu se intalnisera pe platou decat la final. Sau poate tocmai asta a fost secretul? In orice caz, "Crime justificate" e o poveste rasuflata despre doi politisti cam obositi - Rooster (Pacino) si Turk (De Niro) - implicati in investigarea unui lant de crime care, prin detalii, par a fi opera unui politist, ceea ce complica oarecum lucrurile. Si de aici ne aflam in mijlocul unui ocean de clisee reciclate din toate filmele politiste cu criminali in serie pe care le-ati vazut vreodata, de la poeziile gasite la locurile crimelor pana la gangsterul-traficant de droguri (50 Cent, cu o prestatie actoriceasca atat de plata incat ti-ai dori sa-l vezi macelarit de asasinul misterios). In film mai apare si Carla Gugino, in rolul unei criminaliste aratoase - din pacate Jon Avnet o plaseaza doar pe post de bomba sexi, desi ar fi putut mai mult.

Filmoteca dixit: nu va obositi cu "Crimele justificate" - daca vreti intrigi politiste si investigatii misto exista destule seriale bune pe tema, de la "C.S.I." la "Minti criminale". In filmul lui Avnet veti zari doar umbrele unor talente odinioara stralucite, care acum se complac in filme de mana a treia. Pacat.

In regia fratilor Pang (care au realizat si pelicula originala din 2000), "Bangkok Dangerous" se vrea a fi un thriller intunecat despre un ucigas misterios, trimis in capitala Thailandei pentru a executa patru asasinate la comanda. In fapt asasinul (Nicolas Cage), care in primul film parea framantat de tot soiul de conflicte interioare mai mult sau mai putin credibile, este aici doar sictirit, plicticos si surdo-mut. Figura perfect plata a lui Cage (ca si jocul) nu ne-ar fi dat niciun indiciu ca ar avea o oarecare viata interioara, daca n-ar fi fost sprancenele ridicate, incruntate, incretite in variate moduri si reflectiile pe un ton scazut si deprima(n)t ce se aud din off. Bangkok-ul e un fundal spectaculos pentru urmariri, dar fratii Pang se straduiesc sa-l picteze in culorile coruptiei si ale vietii interlope, si fac asta intr-un exces de neoane si cluburi de noapte dubioase, cu lumina de stroboscop. Pentru ca lucrurile sa fie previzibile pana la capat, Joe, asasinul cu sange rece, isi arata si latura umana, indragostindu-se (platonic, cum altfel) de o farmacista surdo-muta - Charlie Yeung, in rolul teribil de cliseistic al asiaticei micute, dragute si tacute.

Filmoteca dixit: singurul mister din filmul asta este coafura penibila a lui Nicolas Cage. In rest avem doar un remake nereusit dupa un film nu prea grozav. Da, inca unul.

Despre "Dezastre si alte catastrofe" nu se poate spune mare lucru. Titlul rezuma situatia perfect (da, este o gluma facila, dar inevitabila). Echipa care s-a jucat de-a filmul cu "Date Movie", "Epic Movie" si "Meet the Spartans" revine acum cu o asa-zisa parodie despre filmele cu dezastre. Principala problema fiind ca sunt aruncate laolalta referinte la filme care n-au nimic de-a face cu subiectul, de la "Totul despre sex" sau "Nu te pune cu Zohan" pana la "Juno" (intepatura pentru personajul lui Ellen Page, cu expresiile ei adolescentin-cool-neinteligibile este reusita, dar tardiva si fara legatura cu contextul). De fapt nu, principala problema este lipsa umorului: glumele sunt iarasi cretine, nesarate, din registrul grobian. De fapt, iarasi nu: principala problema sunt personajele ridicole, unele din ele greu de recunoscut, precum tipul dezbracat care striga "Eu sunt Beowulf!", pentru ca altfel nu s-ar fi prins nimeni.

Filmoteca dixit: bancuri de camin cultural. Si Carmen Electra care isi falfaie din nou podoabele trupesti - dar ne-am cam saturat de ele. Plicticos. De evitat.
  
asdasd