Invitati si filme de prim-plan la Timishort
Vineri, 24 Aprilie 2009, Categoria: Noutati
In doua saptamani va incepe la Timisoara prima editie a
Festivalului International de Film Timishort (6 – 10 mai). Scurtmetrajele din cadrul programului vor fi proiectate in cinematografele centrale "Timis" si "Studio" (singurele inca functionale in afara multiplexurilor), iar Gradina de Vara (unicul cinematograf in aer liber din Timisoara) va fi rezervata, serile, unor proiectii cu lungmetraje-surpriza. Atelierele creative de film – master class-uri (teoretice) si workshop-uri (practice) –, avandu-i drept protagonisti pe invitatii speciali ai festivalului, se vor tine in Galeria Mansarda a Facultatii de Arte si Design.
Din juriul international al festivalului fac parte trei reprezentanti ai unor festivaluri straine importante. Francezul
Bernard Payen este coordonatorul pentru scurtmetraje al sectiunii "Semaine de la Critique" din cadrul Festivalului International de Film de la Cannes si responsabil cu publicatiile Cinematecii Franceze din Paris. A infiintat revista "Travelling Avant" (192-1999), iar din 2000 este redactor-sef al site-ului "Objectif Cinéma"; din septembrie 2007, are si o emisiune radio de cinema.
Nadja Rademacher este, din toamna anului 2008, directoarea Festivalului de Film Central si Est-european "goEast" din Wiesbaden (Germania), dupa ce, intre 2004 si 2007, a condus Festivalului Intercultural de Tineret "djo". Inca din perioada studiilor (Filosofie si Film in Belgia, Jurnalism si Studii Est-europene in Germania), a lucrat la reprezentanta berlineza a Festivalului de Film de la Sarajevo si ca asistent de productie in cadrul Biroului de Coproductii din capitala Germaniei. A mai fost manager cultural al Institutului pentru Relatii Externe al Germaniei in Romania si a condus proiectul de film documentar "Rememorare pentru pace", la care au participat tineri regizori din Rusia, Cehia si Germania.
Al treilea membru al juriului,
Jakub Felcman, este critic de film si selectioner din Cehia. A absolvit Universitatea Carol si Scoala de Film si Televiziune FAMU, ambele din Praga, iar acum este director de program al Fresh Film Fest Karlovy Vary, festival international dedicat filmelor studentesti si lungmetrajelor de debut. Colaboreaza in mod regulat cu trei publicatii: "Cinepur", "Revolver Revue" si "Film and Time".
Dintre cele 16 scurtmetraje incluse in co mpetitia Timishort, merita amintite alte cateva premiere romanesti notabile.
"29 Febbraio" / "February 29th" (2008) de Stefano Pari se afla la prima competitie in afara Italiei. Autorul debutant, care lucreaza ca electrician in teatre si este bassistul unei trupe indie locale, si-a dedicat filmul muzicii. Scurtmetrajul sau prezinta o zi obisnuita din viata unui muncitor singuratic.
"The Sea" (Germania, 2009) de Jöns Jönsson ii are drept personaje pe Pelle si Agneta, care traiesc intr-un satuc suedez de pe coasta Marii Baltice, incercand sa depaseasca despartirea de fiica lor. Existenta lor iese din rutina zilnica atunci cand Pelle, nesocotindu-si boala, accepta invitatia la o aniversare.
"Six Forty-Five" (2008) este semnat de tanarul, dar maturul regizor turc Mustafa Baris Çorak, inca student la Istanbul. Desi Nese si Ismail sunt casatoriti si traiesc impreuna, se vad foarte rar si par impacati cu situatia...
In fine,
"Zohar" (Israel, 2007) de Yasmine Novak este un scurtmetraj cu un lung traseu festivalier (Locarno, Fresh Film Fest, Siena, Girona etc.). Protagonista ce da titlul filmului este o atleta adolescenta care traieste, impreuna cu mama coafeza si sora mai mica, intr-un cartier sarac din Tel Aviv, si fuge de dragoste, temandu-se ca ar putea sfarsi si ea singura.
Pentru mai multe detalii, vizitati
www.timishort.ro.