Jafuri, intrigi si crime brutale
Joi, 3 Aprilie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii
[Saptamana 28 martie-3 aprilie]
Poate cea mai reusita premiera de saptamana asta,
The Bank Job e povestea adevarata a unui jaf de proportii caruia i-a cazut prada o banca de pe Baker Street, Londra - poveste peste care scenaristul
Dick Clement brodeaza convingator hatisurile unei intrigi politice la capatul careia se afla Casa Regala a Marii Britanii.
Banda de hoti amatori condusa de
Jason Statham e simpatica, actiunea e decupata alert si avem parte si de o
femme fatale (
Saffron Burrows - un nume de urmarit de-acum inainte): una peste alta, ingredientele perfecte ale unui film fara pretentii de Arta cu majuscula, dar care se achita cu brio de capitolul
entertaining.
CineTV dixit: e amuzant, palpitant, un soi de Jaf in stil italian dar cu accent british. Un film de actiune care nu ne insulta inteligenta. De vazut, cu siguranta.
(vezi
trailer)
Inca o alegere interesanta ar fi
Un roman de duzina, revenirea lui
Claude Lelouch intr-un film amintind de operele lui din tinerete, un pseudo-thriller in care se amesteca o poveste de dragoste, niste crime si multa, multa duplicitate, toate pe fundal de
Gilbert Becaud.
Fanny Ardant este sarmanta ca intotdeauna, dar aparitia-surpriza este
Dominique Pinon, pe care vi-l amintiti poate in rolul indragostitului isteric si gelos din
Amelie, de data aceasta o prezenta ciudat de cuceritoare.
CineTV dixit: veti gasi cate ceva pentru toate gusturile, de la asasini in serie la sansonete frantuzesti, de la intrigi complicate la umor tipic european. Merita.
Revine si
Jack Nicholson intr-un rol cu care am cam inceput sa ne obisnuim: un tip morocanos, usor irascibil, care in genere nu da doi bani pe parerea celorlalti si isi savureaza din plin cinismul propriu. Si care, desigur, pana la sfarsitul filmului va fi adus pe calea cea buna de catre un suflet sensibil.
Nu, de data asta nu e
Helen Hunt, ci
Morgan Freeman in rolul unui mecanic auto-didact, intelept si enervant de intelegator, care imparte o camera de spital cu miliardarul interpretat de Nicholson (realist,
n'est-ce pas?).
CineTV dixit: cei doi joaca grozav, ca de obicei. Asa ca daca sunteti dispusi sa acceptati conventia ca filmul e pura fantezie si n-are legatura cu realitatea, puteti sa va bucurati de povestea a doi batranei bolnavi de cancer care, pe ultima suta de metri din viata, regasesc bucuria de a trai, chiar si asa, cu cateterele atarnandu-le pe piept.
(vezi
trailer)
Un film mai onest, fara cine stie ce lectii de viata, ar fi trebuit sa fie
Saw IV, continuarea seriei care il are in centru pe JigSaw, un asasin dement care pune la cale tot soiul de capcane alambicate pentru victimele sale. Insa ne izbim si aici de un soi de justificare morala a eviscerarilor, "morala" in acceptiunea ucigasului, desigur - fiecare e liber sa se salveze, si nici o victima nu e cu-adevarat inocenta. Yeah, right.
CineTV dixit: daca facem abstractie de lectia de etica venita din partea unui criminal (si el transformat in bestie din cauza societatii, bineinteles... ce lume rea), filmul isi face treaba destul de bine - ingrozeste, oripileaza, pune adrenalina in miscare.
(vezi
trailer)
Si ultimul, dar nu cel din urma,
Cocosul decapitat al lui
Radu Gabrea, drama ultimilor sasi din tinutul Fagarasului inspirata din romanul omonim al lui
Eginald Schlattner. Filmul este povestea maturizarii dureroase a tanarului Felix Goldschmidt pe fundalul zbuciumat al momentului 23 august 1944, cand o banala sarbatoare scolara este marcata de tavalugul razboiului si armonia locurilor este spulberata ireversibil.
CineTV dixit: subiectul este interesant si prea putin (sau deloc) tratat la noi, iar povestile tinerilor din Siebenburgen sunt perfect realiste, cu iubiri, prietenii, tradari si gelozii in care ne putem identifica cu totii. Merita incercat daca va pasioneaza filmele romanesti. Altminteri, asteptati-l pe DVD.