KINOdiseea 2009 la final
Marti, 29 Septembrie 2009, Categoria: Festival
Editia inaugurala a primului
festival international de film pentru copii din Romania, KINOdiseea, s-a incheiat oficial duminica, 27 septembrie, la Muzeul Taranului Roman. Gala de premiere a fost prezentata de actorul Mihai Razus.
Distinctiile concursului de povesti KINOdiseea, adresat copiilor si organizat in parteneriat cu postul de radio
Itsy Bitsy, au ajuns, prin intermediul lui
Daniel Mitulescu, directorul festivalului, si
Benjamin Ribout, director artistic, la Ioan Tudor-Frunza (premiul I), Gabriela Ionescu (premiul II) si Mihai Ciobanu (premiul III).
Castigatorul concursului de proiecte de film (lungmetraj) pentru copii, din juriul caruia au facut parte distribuitorul Antoine Bagnaninchi, regizorul Bogdan Mustata si producatoarea Ada Solomon, a fost declarat proiectul
ESC de
Ana-Carola Buzatov. Scenarista a primit premiul de la Antoine Bagnaninchi si Ada Solomon.
Premiul publicului, stabilit in urma centralizarii voturilor micilor spectatori de la iesirea din sala de cinema, a revenit filmului
Ponyo (
Gake no ue no Ponyo / Ponyo on the Cliff, 2008), semnat de maestrul animatiei japoneze
Hayao Miyazaki.
Mihai Fulger, responsabil cu programele festivalului, i-a inmanat distinctia lui Antoine Bagnaninchi (Independenta Film), distribuitorul filmului in Romania.
Membrii juriului, alcatuit exclusiv din copii care au deja experienta in lumea filmului, au urcat pe scena pentru a acorda premiile competitiei si a-si argumenta optiunile. Luca Istodor si Marc Solomon au anuntat castigatorul premiului pentru cea mai buna interpretare a unui actor copil:
Milica Spasojevic din
Printul de hartie (
Princ od Papira / The Paper Prince, 2007) de Marko Kostic. Din nefericire, mica vedeta din Serbia, desi fusese la cele doua proiectii ale filmului din cadrul KINOdiseea, impreuna cu parintii sai Vladislava Vojnovic (scenarista si producatoare) si Milos Spasojevic (director de imagine si producator), nu a putut fi prezenta la ceremonia de premiere, din pricina unor probleme birocratice.
Marian Bratu si Timotei Duma au prezentat premiul pentru cel mai bun scenariu al unui film pentru copii, care i-a revenit lui Weijun Chen, al carui documentar "
Te rog voteaza-ma!" (
Please Vote for Me, coproductie China – Danemarca – Africa de Sud, 2007) i-a impresionat pe jurati.
Premiul pentru
cel mai bun film pentru copii din competitia KINOdiseea, in valoare de 1.000 de euro, a fost acordat filmului ceh "
In pod" (
Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny? / In the Attic, Cehia, 2008), realizat de
Jirí Barta, un alt mare animator contemporan. Catinca Untaru, presedintele juriului, a inmanat distinctia si trofeul KINOdiseea Monikai Stepanova, directoarea Centrului Ceh din Bucuresti, si lui Antoine Bagnaninchi, distribuitorul local al filmului.
In cele sase zile ale evenimentului, la proiectiile de film din cadrul KINOdiseea au participat aproximativ 4.200 de spectatori (copii si adulti, platitori si invitati), dintre care 2.200 la Muzeul Taranului Roman si 2.000 la Cinema Gloria.
Daniel Mitulescu, director festival: „M-am bucurat sa vad ca festivalul KINOdiseea a fost primit cu caldura si entuziasm de catre public, atat la Muzeul Taranului Roman, cat si la Cinema Gloria. Cred ca e un semn ca si in Romania publicul este interesat sa mearga la film. Pentru mine a fost foarte emotionant sa revad cinematograful Gloria plin cu copiii, asa cum mi-l amintesc de cand eram mic. Sunt convins ca festivalul va deveni un eveniment important pentru copiii din Bucuresti. A fost intr-adevar o calatorie, mai ales pentru copiii care nu au mai fost niciodata intr-o sala de cinema.”
Benjamin Ribout, director artistic: „Prima editie KINOdiseea a fost o experienta extraordinara. Cred ca atat pentru copii, cat si pentru parinti, aceasta initiativa a fost o mare surpriza, una placuta. Notorietatea festivalului a crescut cu fiecare zi, iar reactiile au fost de-a dreptul entuziaste. Desi nu erau cunoscute in Romania, filmele noastre au starnit deopotriva curiozitatea copiilor si a parintilor. Aceasta era de fapt miza evenimentului si, in acest sens, consider prima editie KINOdiseea o mare reusita. Mai mult, cred ca un singur lucru ilustreaza bucuria pe care a adus festivalul in randul copiilor: reactiile din salile de cinema de dupa stingerea luminilor...”
Festivalul a fost organizat de Metropolis Film si Asociatia Culturala SCRIPT.