Lautari, poeti si dandies

Marti, 25 Noiembrie 2008, Categoria: Rezumatul saptamanii

Lautari, poeti si dandies [Saptamana 21-27 noiembrie]




Cu surle, trambite, prezentari la TV si avanpremiere de gala vine, vine, vine, calca totul in picioare "Nunta muta" a lui Horatiu Malaele, o comedie si nu numai despre povestea unui sat romanesc de pe la 1950, cu tarani desprinsi dintr-o viziune idilic-samanatorista si asupritori rusi cruzi, cu buze subtiri. Cu Tamara Buciuceanu Botez pedepsita sa taca sub un machiaj dubios si Valentin Teodosiu cald, amuzant si urias, ca un Moromete interpretat de Anthony Quinn. Cu o nunta pe muteste si un viol in padure, niste insertii de comedie muta si iz patrunzator de Fellini, cu tactici de teatru aplicate uneori stangaci si suparator, cu cine-verite contemporan impletit cu aparitii fantomatic-metaforice demne de Dan Pita. Pentru toate gusturile, cum ar veni.

Care e treaba cu Keira Knightley si filmele de epoca? Nu stiu. Probabil nici ea. I s-o fi parand ca arata mai bine in rochii bufante decat in blugi si tricou, cine stie. Cert e ca o gasim iarasi intr-o partitura de domnisoara suferinda din iubire (de data asta undeva in anii '40), iubire impartita intre flama din copilarie - Dylan Thomas, galez pasional, cret si talentat intr-ale versului, cel cu care a petrecut prima noapte de dragoste pe o plaja pustie - si curtezanul momentului, William, soldat brav cu ochi luminosi, buze senzuale, si farmecul indicibil al celor ce se duc sa moara. Ce-am uitat? Ah, da - Dylan este putin insurat, si Vera (miss Knightley) se imprieteneste la catarama cu sotia (Sienna Miller, care face un rol bine temperat, surprinzator de decent). Menage a trois, a quatre, razboi, sansonete, dramolete, vedeti voi restul in "Triunghiul dragostei".

Tot la inceputul secolului e plasat si "Brideshead Revisited", ecranizare dupa romanul omonim al lui Evelyn Waugh (cartea a mai fost adusa pe ecrane in anii '80, intr-o mini-serie de succes cu Jeremy Irons si Anthony Andrews). Triunghiurile amoroase nu lipsesc nici aici: Charles Ryder (Matthew Goode), proaspat student la Oxford, il intalneste pe excentricul Sebastian (Ben Whishaw) care il introduce in viata spumoasa de la conacul Brideshead. Pe scurt, Sebastian il place pe Charles, insa acesta, indragostit mai degraba de un mod de viata decat de o persoana anume, nu ii impartaseste entuziasmul, ci si-ar dori-o mai degraba pe Julia, cealalta mostenitoare din familia Flyte. Comprimat in doua ore, filmul pierde pe drum multe aspecte din povestea originala (personaje, mai cu seama), iar Ben Whishaw nu e cea mai buna alegere pentru un personaj sofisticat, alunecos, sarmant, pretios si complex precum Sebastian. Noroc cu Emma Thompson si prestatia ei esenta britanica pur-sange, care incheaga putin atmosfera.

Despre "High School Musical 3" n-are fi mare lucru de spus. Conform retetei consacrate, toata lumea rade, canta si danseaza. Povesti cu liceeni cantareti, campionate de baschet, stres cauzat de examene si balul de absolvire - sa ne simtem bine, deci. Prezenta creierului nu este obligatorie.

CineTV dixit: incercati filmul lui Malaele - e un debut onorabil. V-am fi recomandat si replicile taios-englezesti din "Intoarcere la Brideshead", dar mai bine le cititi in original.
  
asdasd