Maine incepe festivalul de Film Istoric Rasnov

Joi, 3 Septembrie 2009, Categoria: Festival

Maine incepe festivalul de Film Istoric Rasnov Inca o zi pana veti vedea povesti cu Daci, voievozi si domnitori, inca o zi pana la vizionari de filme romanesti cu premii Cannes in 1965 sau in 2007, inca o zi pana la Festivalul de Film Istoric Rasnov aflat la prima sa editie.

In acest sfarsit de saptamana, intre 4 si 6 septembrie, Primaria orasului Rasnov invita iubitorii de istorie la prima editie a festivalul de film istoric FFIR,  Nemuritorii. Tema acestei editii se aliniaza, firesc, la marcarea a 20 de ani dela caderea comunismului in Romania si merg pe complementaritatea istoriei foarte vechi (pe vremea Daciei, al lui Stefan cel Mare sau al lui Vlad Tepes) povestita de regizori consacrati acum cateva decade (in timpul comunismului), cu istoria recenta (inainte si dupa 1989), vazuta prin ochi de regizori tineri valorosi.

Filmele sunt impartite pe trei sectiuni, Spada, Secera si Ciocan, fiecare dintre acestea aducand un anumit tip de filme. Spada grupeaza filme istorice filmate la Rasnov, cu recorduri in materie de incasari la vizionari in cinematografele de atunci, Secera aduce filme cu subiecte comuniste si strange sub semnul sau filme romanesti premiate la Cannes inca din 1965 iar Ciocanul incheie cu filme documentare care au socat prin tematica si abordare lumea cinematografica internationala.



In cele trei zile orasul si Cetatea vor gazdui si expozitii, cea de afise ale filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, adevarate mostre de calatorii in jurul lumii, in premiera in aceasta formula in Romania,  sau cea dedicata memoriei genialului Amza Pellea – fotografii din arhiva personala, in barbacana in Cetate.

Surprizele nu se opresc aici, Festivalul pregatind o petrecere in stil comunist in Fabrica de Scule Rasnov sambata dela orele 23.00 si un concert Mircea Baniciu in gradina Cetatii, duminica, dupa filmul Mihai Viteazul. La petrecere se va putea intra cu buletinul de decretel sau donand un obiect din vremea comunismului (fie el pestele din sticla de pe televizor or cravata de pionier…) iar muzica anilor comunisti va rasuna printre jingle-uri atat de cunoscute urechilor noastre atente la radio.

Toate detaliile pe www.ffir.ro
  
asdasd