Michael Haneke: ideologii, fascism si falsa inocenta
Luni, 10 Mai 2010, Categoria: Interviu
"
Das Weisse Band": Un sat in Germania de Nord protestanta. Anii 1913-1914, pragul Primului Razboi Mondial. Povestea copiilor si adolescentilor unui cor condus de invatatorul satului si familiile lor: baronul, preotul, doctorul, casnica, fermierii. Accidente stranii au loc si treptat iau forma unui ritual de pedepsire. Cine este in spatele acestora?
Aflam mai multe de la
Michael Haneke, scenaristul si regizorul peliculei:
Ce v-a inspirat sa focalizati povestea dumneavoastra pe un sat din Germania de Nord chiar inainte de Primul Razboi Mondial?
De ce oamenii urmeaza o ideologie? Fascismul german este cel mai cunoscut exemplu de deziluzie ideologica. Adultii din anii 1933 si 1945 erau copii in anii dinaintea Primului Razboi Mondial. Ce i-a facut susceptibili sa urmeze lideri politici? Filmul meu nu incearca sa explice fascismul german. El exploreaza preconditiile psihologice ale adeptilor sai. Ce anume din educatia oamenilor ii face dispusi sa renunte la responsabilitatile lor? Ce anume din educatia lor ii face sa urasca?
Cum are legatura filmul dumneavoastra cu problemele din Europa si din restul lumii in momentul de fata?
Dorinta de a urma lideri ideologici se iveste oriunde si in orice perioada. Este nevoie numai de mizerie, umilinta si disperare si nevoia de eliberare izbucneste. Oricine promite salvarea va gasi urmasi si nu conteaza daca ideologia lor este de dreapta sau de stanga, o doctrina politica sau religioasa a salvarii.
Ce spune filmul dumneavoastra despre Crestinism?
Hristos a trait o viata plina de iubire si compasiune, dar Biserica a lansat Cruciadele si a dezlantuit Inchizitia asupra celor care aveau un alt mod de gandire. Fiecare religie este profund umana in esenta sa. Totusi, de indata ce acea esenta este transformata intr-o biserica, oricine gandeste altfel devine dusmanul. Multimea de cadavre de-alungul istoriei au fost in mare parte rezultatul convingerii religioase si ideologice.
Copiii sunt inocenti dupa parerea dumneavoastra?
Uitati-va la copiii din cutiile cu nisip. Aceeasi invidie exista ca si la adulti. Copiii sunt oameni. Nu sunt mai buni sau mai rai ca un adult. Sunt doar mai neputinciosi. Ranile lor psihologice pot fi reprimate pentru un timp, dar orice doarme se trezeste intr-o zi.
Cum s-a produs procesul de casting?
Am cautat copii care nu erau numai actori talentati, dar a caror chipuri semanau cu cele din fotografiile pe care le stim din acea perioada. Am cunoscut peste 7000 de copii in mai mult de sase luni.
De ce nu stim cine comite crimele?
Sunt explicatii logice pentru fiecare crima din film. Trebuie doar sa le cauti, de aceea nu ofer toate raspunsurile. Cand spectatorii cauta motive in spatele a ceea ce ei considera inexplicabil, pot patrunde mai adanc in straturile a ceea ce li se arata si fac apel la imaginatia lor.
De ce filmele dumneavoastra sunt totodata deranjante?
Publicul are numai perceptia de fatada a cinema-ului si televiziunii si se enerveaza cand se confrunta cu analiza exacta in profunzimile existentei noastre. Dar inca de la inceput, in tragediile grecilor, nu drama este cea care a cautat sa examineze profunzimile existentei umane?