Politist, adjectiv triumfa la o editie istorica a Galei Premiilor Gopo

Marti, 30 Martie 2010, Categoria: Noutati

Politist, adjectiv triumfa la o editie istorica a Galei Premiilor Gopo O seara plina de premiere absolute pentru istoria de patru ani a Galei Premiilor Gopo, in care filmul lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv, a castigat cele mai importante trofee si s-a impus drept marele invingator al acestei editii. Porumboiu insusi a obtinut trei dintre trofee (Cel mai bun scenariu, Cea mai buna regie, Cel mai bun film). Dragos Bucur – Cel mai bun actor intr-un rol principal, Vlad Ivanov – Cel mai bun actor intr-un rol secundar si Marius Panduru – Cea mai buna imagine au completat palmaresul celui mai premiat film al serii.

Atmosfera unei gale de top a fost prezenta din plin luni seara la Palatul Parlamentului, in care Dacia Duster si-a facut prima aparitie publica pe soselele romanesti, aducand invitatii importanti ai Galei Premiilor Gopo la covorul rosu. Sosirea acestora si interviurile „la cald” realizate de Magdalena Stanciu cu proaspat-sositii invitati au putut fi urmarite live pe Internet si la Cocor Media Channel, in cadrul unei transmisiuni-maraton de aproape patru ore, realizate de Evenimentelive.ro incepand cu ora 19:30. TVR1 a preluat in direct Gala de la ora 21:10, imediat dupa incheierea Jurnalului.

Gazda serii, actorul Mihai Calin, s-a achitat cu brio de sarcina deloc usoara de prezentator al Galei Premiilor Gopo, cu mult sarm, umor, dar si cu o prezenta impozanta pe scena.

Pelicula lui Radu Mihaileanu, Concertul, a obtinut patru trofee Gopo, dintre cele 8 pentru care fusese nominalizata: Cea mai buna muzica originala (Armand Amar), Cel mai bun montaj (Ludo Troch), Cea mai buna scenografie (Cristian Niculescu) si pentru Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura (Michelle Constantinides, Dana Busoiu, Catherine Crassac, Adelina Popa).

Filmul cu cele mai multe nominalizari la Premiile Gopo 2010, Cea mai fericita fata din lume, a plecat acasa cu o singura statueta (Andreea Bosneag – Tanara Speranta). Cate o statueta au mai castigat lung metrajul Katalin Varga (Hilda Peter – Cea mai buna actrita intr-un rol principal) si Calatoria lui Gruber (Svetlana Mihailescu – Cele mai bune costume).

Una dintre eroinele serii a fost, incontestabil, actrita Draga Olteanu Matei, castigatoarea Premiului Gopo pentru Intreaga Cariera. Actrita, care a primit trofeul din mana lui Dorel Visan, a fost ovationata minute in sir de cei 800 de invitati prezenti in Sala Unirii din Palatul Parlamentului. Surpriza palmaresului serii a reprezentat-o, insa Premiul pentru Sustinerea Cinematografiei din Romania – inmanat de Corneliu Porumboiu ambasadorului Frantei la Bucuresti, domnul Henri Paul, un prieten de nadejde al filmului romanesc pe perioada mandatului sau, ajuns la final. Pline de emotie au fost si momentele dedicate scenaristului si teoreticianului Dumitru Carabat – Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate, primit din mainile fostelor sale studente, scenaristele Ana Agopian si Oana Rasuceanu si regizoarea Iulia Rugina; de altfel, numele lui Dumitru Carabat a mai fost rostit pe scena Galei de un alt fost student de-al sau, Corneliu Porumboiu, castigatorul premiului pentru Cel mai bun scenariu, care i-a multumit acestuia pentru toata activitatea sa la catedra si a vorbit despre necesitatea de a avea teoreticieni foarte bine pregatiti.

Emotionantul film regizat de Alexander Nanau si produs de HBO Romania, Lumea vazuta de Ion B., si-a confirmat statutul de favorit si a castigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar, in vreme ce Nunta lui Oli (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost ales de cei 400 de profesionisti care si-au exprimat voturile pentru Premiile Gopo drept Cel mai bun scurt metraj, premiu inmanat de Radu Mihaileanu.

Cunoscutii operatori de film Tudor Lucaciu, Marius Panduru si Vivi Dragan Vasile au prezentat-o invitatilor din Sala Unirii pe etaloneurea Gina Stoica, cea care a primit in acest an Premiul Special acordat, prin traditie, unui tehnician cu realizari deosebite. Extrem de emotionata, doamna Stoica le-a multumit operatorilor cu care a lucrat si s-a declarat coplesita de semnificatia acestui premiu.

Inceputa in jurul orei 19:00 cu primele sosiri ale invitatilor pe covorul rosu de pe treptele Palatului Parlamentului, Gala s-a incheiat la ora 23:15, jurnalistii si invitatii prezenti luand parte, la finalul evenimentului, la o receptie in cinstea castigatorilor, in sala Take Ionescu.

Pentru prima data in istoria Galei, aceasta a putut fi ascultata si la radio – pe frecventele nationale ale Radio Romania Cultural. De asemenea in premiera, cea mai importanta Gala dedicata filmului romanesc a putut fi urmarita si de romanii din afara tarii, pe TVR International si pe Internet – pe site-urile www.premiilegopo.ro si www.tvr.ro. O alta premiera a serii a constituit-o transmisia live a Galei pe spectaculoasa fatada media Cocor Media Channel. Astfel, bucurestenii aflati in trecere prin centrul Capitalei au fost conectati direct la atmosfera electrizanta a Galei Premiilor Gopo – atat la ceremonia covorului rosu, cat si la Gala propriu-zisa, dupa ora 20:40.
  
asdasd