Portretul luptatorului la tinerete, filmul care incearca sa recupereze o parte importanta a istoriei Romaniei, se lanseaza in cinematografe din 19 noiembrie. Lungmetrajul de debut al lui Constantin Popescu va avea parte de o premiera de gala la Cinema Studio din Capitala, pe 18 noiembrie, de la ora 19.30, in prezenta regizorului si a echipei.
Pelicula va fi lansata simultan in Bucuresti, Iasi si Cluj, urmand a fi proiectata ulterior si in Fagaras, Constanta, Craiova, Timisoara, Arad, Oradea sau Baia Mare.
Portretul luptatorului la tinerete a fost prezentat in premiera mondiala la editia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, in sectiunea Forum. Filmul a obtinut Premiul Publicului si Premiul pentru imagine (acordat operatorului Liviu Marghidan) la Festivalul B-EST. In prezent, pelicula este proiectata in competitia Festivalului International de Film de la Bratislava, dupa care va rula in cadrul Festivalului International de Film de la Torino (26 noiembrie – 4 decembrie).
Unul dintre cele mai ambitioase filme realizate in ultimii ani in Romania, in termeni de subiect si de productie, ”Portretul luptatorului la tinerete” este primul episod dintr-o trilogie care se numeste ”Aproape liniste” si care va continua cu povestea Elisabetei Rizea si cu cea a fratilor Toma si Petre Arnautoiu.
Imediat dupa al doilea razboi mondial, cand puterea a fost preluata de comunisti, in muntii Romaniei, grupuri de oameni s-au opus regimului opresiv cu arma in mana. Aproape toti au sfarsit in temnita ori in fata plutonului de executie. Mai mult de 1000 de grupari de "partizani" anticomunisti au fost inregistrate in dosarele Securitatii, Muntii Fagaras fiind unul dintre nucleele acestei lupte, intre 1947 si 1960.
Una dintre cele mai longevive grupari de a fost cea condusa de Ion Gavrila Ogoranu: cei 12 tineri au rezistat in muntii Fagaras, in conditii extrem de dificile, aproape zece ani. Ogoranu a fost singurul din grup care nu a fost prins pana in 1976, lucru unic in istoria gruparilor de partizani de oriunde. Legenda omului care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani si a camarazilor sai care au luptat si au murit pentru o idee sunt subiectul acestui film.
Scenariul semnat de Constantin Popescu este o adaptare dupa povestile adevarate relatate in cartile de memoralistica sau preluate din arhivele Securitatii, care a mobilizat o armata de oameni in incercarea de a anihila miscarea.
Inainte de a-si regiza filmul de debut, Constantin Popescu a fost asistent de regie/ productie la patru dintre filmele lui Lucian Pintilie si regizor secund al lui Francis Ford Coppola la "Tinerete fara tinerete". Primul sau scurtmetraj, "Apartamentul" (2004), a fost distins cu Marele Premiu al Juriului la Venetia. Au urmat "Canton", "Drezina" si "Apa", toate selectionate in festivaluri internationale si premiate. Constantin Popescu este si unul dintre regizorii filmului-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur".
Cel de-al doilea lungmetraj al sau, "Principii de viata", a avut premiera in aceasta toamna la Festivalul de la San Sebastian.
Portretul luptatorului la tinerete este produs de Filmex Film Romania, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al HBO Romania.
Pelicula este distribuita in Romania de Voodoo Films.
Pe site-ul www.portretulluptatorului.ro vor fi afisate, incepand de saptamana viitoare, orasele in care va rula pelicula si orele proiectiilor.
Filmul are si propria pagina de Facebook: www.facebook.com/Portretul-luptatorului-la-tinerete.
Echipa B-EST IFF are bucuria sa va anunte ca doua dintre cele mai asteptate filme romanesti ale anului 2010, "Portretul luptatorului la tinerete", debutul in lung-metraj al lui Constantin Popescu, si "Caravana...
Portretul luptatorului la tinerete, filmul care incearca sa recupereze o parte importanta a istoriei Romaniei, va avea premiera la HBO pe 19 decembrie, de la ora 20:00.
Portretul luptatorului la tinerete a fost...
In perioada 10 iunie - 10 iulie se va desfasura cea de a doua editie a proiectului national Zilele Filmului Romanesc (ZFR). Astfel, in zilele de vineri, sambata si duminica, vor fi organizate evenimente locale menite sa...
Un subiect exceptional ! Felicitari producatorului,regizorului, echipei si actorilor ! Sper ca realizarea filmului a surprins esenta acelor vremuri, astfel faptele si caracterele acelor oameni vor ramane in memoria majoritatii dintre noi, mai bine decat o pot face cartile de istorie.