Premiile Gopo 2010: editie-record

Luni, 22 Februarie 2010, Categoria: Noutati

Premiile Gopo 2010: editie-record Cea de-a patra editie a Galei Premiilor Gopo, programata pe 29 martie 2010, va fi gazduita, in premiera, de una dintre cele mai spectaculoase sali din Romania – Palatul Parlamentului, Sala Unirii. Capatand dimensiuni fara precedent pentru o manifestare dedicata filmului autohton, competitia de la Gala Premiilor Gopo se anunta in 2010 mai stransa decat in oricare dintre anii trecuti.

12 lung metraje concureaza in acest an pentru statuetele Gopo realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu. Juriul care a decis nominalizarile Galei Premiilor Gopo 2010 a fost alcatuit din exploatantul Dana Bacanu (Noul Cinematograf al Regizorului Roman); criticii de film Viorica Bucur si Mihai Fulger; castigatorii Premiilor Gopo, Cristian Comeaga (producator – Restul e tacere – Gopo pentru Cel mai bun film la editia 2009) si Radu Muntean (Boogie – Gopo pentru Cel mai bun regizor in acelasi an); actrita si scenarista Mara Nicolescu.

Lung metrajul de debut al lui Radu Jude, Cea mai fericita fata din lume, o co-productie Romania-Olanda, a adunat 11 nominalizari (inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Andreea Bosneag, Cel mai bun scenariu – Augustina Stanciu si Radu Jude). Filmul regizat de Corneliu Porumboiu, Politist, Adjectiv, concureaza la 10 categorii, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor intr-un rol principal – Dragos Bucur, Cel mai bun scenariu – Corneliu Porumboiu, Cea mai buna imagine – Marius Panduru).

Superproductia francezo-italiano-romano-belgiana regizata de Radu Mihaileanu, Concertul, una dintre favoritele Premiilor César din acest an, se numara, de asemenea, printre principalele candidate la Gopo: 8 nominalizari a adunat lung metrajul, printre categoriile la care concureaza acesta numarandu-se Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna scenografie – Cristian Niculescu. Katalin Varga (r. Peter Strickland, Romania – Ungaria – Marea Britanie, 2009), primul film romanesc premiat in competitia Festivalului de la Berlin dupa 13 ani, este nominalizat la 7 categorii (inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Hilda Péter, Cea mai buna imagine – Márk Györi). 6 nominalizari au adunat Amintiri din Epoca de Aur (r. Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu), lung metrajul scris si produs de Cristian Mungiu, si revelatia acestei editii a Premiilor, Cele ce plutesc, in regia lui Mircea Daneliuc, remarcat, printre altele, la categoriile Cel mai bun actor intr-un rol principal – Valentin Popescu, Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Olimpia Melinte si Cea mai buna scenografie – Mihai Dorobantu.

Dupa ce in 2008 a castigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj cu Valuri, Adrian Sitaru intra din nou in cursa, de data aceasta cu lung metrajul sau de debut, Pescuit sportiv, nominalizat la 4 categorii (Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj – Adrian Sitaru, Cel mai bun actor intr-un rol principal – Adrian Titieni si Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Maria Dinulescu). Acelasi numar de nominalizari a revenit filmului lui Andrei Gruzsniczki, Cealalta Irina, care candideaza la premii importante, printre care Cea mai buna imagine – Vivi Dragan Vasile si Cel mai bun actor intr-un rol principal – Andi Vasluianu. Calatoria lui Gruber (r. Radu Gabrea), de asemenea concurent la 4 categorii, le aduce primele nominalizari la Premiul Gopo lui Florin Piersic Jr. (Cel mai bun actor intr-un rol principal) si Dinu Tanase (Cea mai buna imagine).

Alte doua lung metraje de debut se regasesc pe lista nominalizatelor: Intalniri incrucisate (r. Anca Damian), la trei categorii, printre care Cel mai bun scenariu – Anca Damian; si Francesca (r. Bobby Paunescu), candidat la doua dintre premii – inclusiv pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Monica Barladeanu. Filmul regizat de Stere Gulea – Weekend cu mama – nominalizat la categoria Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura – Maria Andreescu si Domnica Sava – completeaza lista peliculelor care ar putea obtine premii in urma votului celor 400 de profesionisti activi din industria de film autohtona.

La categoria scurt metraj, peformerelor anului trecut – Nunta lui Oli (regia Tudor Jurgiu) si Renovare (regia Paul Negoescu) li s-au alaturat pe lista de nominalizari filmul lui Andrei Cohn, Inainte si dupa 22/12/1989 si o surpriza absoluta – animatia independenta produsa si regizata de Marius Pandele, Zgomot Alb, rasplatita cu Mentiunea Speciala pentru Cel mai bun film romanesc la editia din 2009 a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est.

Competitia pentru Cel mai bun documentar este de asemenea extrem de echilibrata, patru dintre cele mai discutate filme ale anului trecut concurand pentru statuetele Gopo: documentarele originale HBO Romania, Australia (r. Claudiu Mitcu) si Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau), dar si lung metrajele care au primit premii pentru filme romanesti la Festivalul de Film Documentar Astra, editia 2009: Drumul Pasarilor (r. Klára Trencsényi, Vlad Naumescu) si Copiii Uraniului (r. Iulian Ghervas si Adina Popescu).

Actritele Andreea Bosneag (Cea mai fericita fata din lume), Diana Cavallioti (Amintiri din Epoca de Aur si Intalniri incrucisate), Olimpia Melinte (Cele ce plutesc), si regizorii Claudiu Mitcu (Australia), si Tudor Cristian Jurgiu (Nunta lui Oli) sunt nominalizatii categoriei Tanara Speranta la editia a patra a Galei Premiilor Gopo.

Pentru categoria Cel mai bun film european, juriul alcatuit din criticii de film Dana Duma, Gloria Sauciuc, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbrava si Andrei Rus a nominalizat patru productii multi-premiate, prezentate pe ecranele romanesti in 2009: filmul lui Mateo Garrone premiat la Festivalul de Film de la Cannes in 2008, productia italiano-franceza Gomora / Gomorrah; lung-metrajul regizat de fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne, Tacerea Lornei / Le Silence de Lorna (Franta-Belgia-Italia, 2008), distins cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes; O poveste de Craciun / Un conte de Noel (r. Arnaud Desplechin, Franta, 2008), selectionat, de asemenea, in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes si Te iubesc de mult / Il y a longtemps que je t'aime (r. Philippe Claudel, Franta-Germania, 2008), castigator al Premiului César, al Premiului BAFTA si selectionat in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin.

In cadrul Galei Premiilor Gopo, Premiului Publicului, acordat conform traditiei filmului romanesc cu cel mai mari mare numar de spectatori, revine in acest an peliculei Amintiri din Epoca de Aur – Partea I: Tovarasi, frumoasa e viata!, produsa de Mobra Films si distribuita de Voodoo Films, care a adus in salile de cinema 26. 520 de spectatori in perioada 25 septembrie – 31 decembrie 2009, conform datelor centralizate si puse la dispozitia organizatorilor de www.videofil.ro.
  
asdasd