Proiectii speciale pentru copii la TIFF 2009

Luni, 27 Aprilie 2009, Categoria: Noutati

Proiectii speciale pentru copii la TIFF 2009 Una dintre surprizele celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania o reprezinta Programul special dedicat copiilor si adolescentilor clujeni.

Impreuna cu Inspectoratul scolar Cluj Napoca, organizatorii TIFF si-au propus ca in acest an sa atraga atentia publicului tanar si foarte tanar spre cinema, printr-o serie de filme targetate pe categorii de varsta. Astfel, programul proiectiilor va fi impartit in filme dedicate copiilor intre 6 si 14 ani si adolescentilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Filmele vor fi difuzate in regim de o proiectie pe zi, iar in data de 1 iunie va fi prezentat un program special de trei filme.

Prin acest nou proiect, Festivalul International de Film Transilvania intentioneaza sa implementeze, atat in scolile din Cluj Napoca, cat si in comunele si satele din jurul orasului, un program special si revigorant de educatie media si cinematografica, primul de acest tip realizat in scolile clujene.

Fiecare proiectie va fi dublata de o serie de aplicatii didactice si dezbateri pe baza unor "fise de film" (flyere si pliante cu informatii detaliate despre fiecare titlu in parte), pe care organizatorii TIFF le vor pune la dispozitia profesorilor si elevilor. Temele si subiectele filmelor selectionate de cativa profesionisti din strainatate, specializati in astfel de programe in cadrul altor festivaluri internationale, vor fi atent discutate atat in clasa (inainte si dupa vizionarea filmului respectiv), cat si in sala de cinema, in cadrul unor sesiuni speciale de Intrebari si raspunsuri, la care vor participa, pe langa profesori, realizatori de film, dornici sa lamureasca fiecare "problema" ridicata de copiii si adolescentii spectatori.

Dintre filmele selectionate in acest Program fac parte Me and You and Everyone we Know (Marea Britanie, regia Miranda July), Dunya & Desie (Olanda, regia Dana Nechushtan), My Summer of Love (Marea Britanie, regia Pawel Pawlikowski), Kidz in da Hood (Suedia, regia Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt), Tsotsi (Marea Britanie – Africa de Sud, regia Gavin Hood) si Persepolis (Franta, regia Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud).

O poveste comica si emotionanta despre interactiunea umana si fuga de singuratate este redata in filmul de debut in lung metraj al Mirandei July: "Me and You and Everyone we Know" / Eu, tu si toti pe care ii stim". Filmul are in palmares nu mai putin de 17 trofee, dintre care 3 au fost obtinute la festivalul de la Cannes in 2005 (Camera d’Or fiind unul dintre ele).

"Dunya & Desie" aduce in prim plan viata a doua prietene foarte bune care decid sa paraseasca Amsterdamul din motive diferite si pornesc intr-o excursie in surprinzatorul Maroc. Un road-movie necesar oricarui adolescent.

"My Summer of Love" / "Dragoste de-o vara", in regia lui Pawel Pawlikowski, este o poveste de dragoste ametitoare si foarte ciudata. Filmul prezinta cu intensitate efectele emotionale si fizice pe care doua fete, interpretate de Natalie Press si Emily Blunt le resimt intr-o vara. Pelicula a castigat cel mai important premiu al Festivalului International de Film de la Edinburgh si a cucerit publicul Festivalului International de Film de la Toronto.

"Kidz in da Hood" spune povestea impresionanta a Aminei, stabilita in Suedia impreuna cu bunicul ei. Moartea acestuia si faptul ca nu detine inca un permis de rezidenta ii va da viata Aminei peste cap, fiind nevoita sa se ascunda sub acoperisul unui rocker tatuat pe nume Johan. Intamplarile neprevazute din viata Aminei se pot transforma rapid in studiu de caz pentru tinerii spectatori.

Castigator al unui Premiu Oscar pentru Cel mai bun film strain in 2006, "Tsotsi", in regia lui Gavin Hood, urmareste sase zile din viata unui foarte tanar si nemilos sef de banda care ajunge sa ingrijeasca un bebelus rapit in mod accidental in timpul furtului unei masini. Filmul ofera o perspectiva umana atat a victimelor infractiunilor violente, cat si a celor care le comit si este, in ultima instanta, o poveste a sperantei si triumfului dragostei in pofida furiei.

Inspirat din romanul cu acelasi nume, "Persepolis", in regia lui Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, este un film de animatie care spune povestea unei tinere fete din Iran, in timpul revolutiei islamice. Nascuta la inceputul anilor '70 la Teheran, Marjane viseaza ca va deveni profetul care va salva omenirea. Ea traieste cu intensitate o dubla revolutie: cea a adolescentei, dar si a instaurarii republicii islamice in Iran. Nume importante din cinematografia franceza au ales sa-si imprumute vocile pentru a da viata personajelor din film: Chiara Mastroiani, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux. Filmul este castigator al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes si nominalizat la Oscar 2008 pentru cel mai bun film de animatie.
  
asdasd