Romania la Festivalul de film de la Berlin
Miercuri, 4 Februarie 2009, Categoria: Noutati
Cinematografia romaneasca va fi reprezentata la cea de-a 59-a editie a
Festivalului International de Film de la Berlin, atat prin filme de lung si scurt metraj, cat si prin prezenta
Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) / Romanian Film Promotion. Pentru al patrulea an, APFR este prezenta la Berlin cu un proiect de promovare a cinemaului romanesc si va organiza in cadrul Berlinale Film Market, un stand de prezentare romanesc.
Aceasta noua prezenta in market-ul berlinez e cu atat mai importanta cu cat vine ca o reconfirmare a importantei acordate de APFR industriei romanesti in totalitatea ei. Pe langa prezentari de market standul romanesc de la Berlin are misiunea de a oferi cat mai multe informatii despre activitatile cinematografice romanesti curente.
In plus, APFR reediteaza catalogul Romanian Films, o brosura detaliata care curpinde toate productiile romanesti de lung metraj si documentar, cu premiera pe marele ecran In ultimii 3 ani (2006-2008), premierele cinematografice din 2009 si cele mai importante titluri autohtone aflate In faza de productie si pre-productie.
O misiune aparte a APFR la Berlin o reprezinta sustinerea romanilor prezenti in diferite sectiuni competitive sau noncompetitive ale Festivalului. Astfel, cinematografia romaneasca inregistraza o veritabila premiera in cadrul Berlin IFF, fiind prezenta atat In competitia oficiala, cat si In sectiunile paralele de lung si scurt-metraj.
Asadar, co-productia romano-anglo-maghiara "
Katalin Varga", in care casa de productie
Libra Film este partenerul majoritar, concureaza, alaturi de alte 25 de filme, pentru prestigiosul Urs de Aur, trofeul competitiei oficiale. O productie scrisa si regizata de debutantul Peter Strickland, "Katalin Varga" spune povestea lui Katalin (interpretata de actrita clujeanca Hilda Peter), o femeie izgonita de sotul care tocmai a aflat ca nu e parintele copilului ei si care, neavand de ales, pleaca in cautarea adevaratului tata. Filmul va avea premiera la Berlin in data de 11 februarie.
Un alt film romanesc, mult-asteptatul debut in lung-metraj al regizorului
Radu Jude, "Cea mai fericita fata din lume", a fost selectat in sectiunea Forum. Avand la baza un scenariu scris de Radu Jude impreuna cu Augustina Stanciu, aceasta coproductie
Hi Film Productions si
Circe Films spune povestea Deliei, o adolescenta care a castigat o masina la un concurs de etichete dar pentru care, fericitul eveniment, se transforma rapid intr-un cosmar al lipsei de comunicare. Filmul va avea premiera la festival in data de 7 februarie.
In continuare, scurt-metrajele "Bric-Brac", de Gabriel Achim (18 min) si "Renovare", de Paul Negoescu (24 min) sunt filmele selectionate in cadrul programului Berlinale Shorts.
APFR va fi alaturi de romanii prezenti la Berlin, de la regizori, la actori si producatori, organizand, de asemenea, o petrecere romaneasca, la care sunt invitati peste 500 de profesionisti din industria internationala de film - producatori, distribuitori, reprezentanti ai fondurilor de finantare si organismelor europene de audiovizual, directori de festivaluri, presa de specialitate etc. Astfel, acestia ii vor putea cunoaste personal pe reprezentantii Romaniei la Berlin. Evenimentul va avea loc intr-unul dintre cele mai cunoscute cluburi berlineze iar amprenta romaneasca a serii va fi va fi asigurata prin participarea formatiei
Zdob si Zdub, iar vinul romanesc va fi asigurat de catre Murfatlar.
Mihai Chirilov, critic de film si director artistic al Festivalului de Film Transilvania, va reprezenta Romania in juriul FIPRESCI, respectata organizatie a criticilor de film si a jurnalistilor de specialitate; iar
Anamaria Marinca, prezenta anul trecut in programul Shooting Star, va participa si in acest an la Berlin IFF, atat In competitia oficiala – cu "Storm", al germanului Hans-Christian Schmid, cat si in sectiunea Panorama – cu noul film al lui Julie Delpy, "The Countess".
Standul romanesc de la Berlin este organizat in colaborare cu
Centrul National al Cinematografiei si
Institutul Cultural Roman de la Berlin.