TIFF Brief - Day 4

Vineri, 18 Iunie 2010, Categoria: Festival

TIFF Brief - Day 4 Duminica pe la pranz am intalnit niste grasi fericiti: cei din filmul regizat de Sharon Maymon si Erez Tadmor, "A matter of size", prezentat in cadrul sectiunii Proiectii Piata Unirii. Niste grasi din Ramla, chinuiti de dieta impusa de o nutritionista draconica, ce pare sa aiba drept unic scop in viata mentinerea unei siluete perfecte. Doar ca Herzl, Sami, Gidi si Aharon decid ca silueta perfecta e cea care ii face sa se simta bine in pielea proprie, si abandoneaza curele de slabire in favoarea sumo-ului, sportul care stie sa pretuiasca masivitatea masculina. Filmul e lejer si simpatic, fara pretentii de capodopera, dar cu bunul simt al lucrului bine facut. Un soi de "Karate Kid" cu supraponderali, mult umor, plus o poveste de dragoste, si niste actori care intra cu voluptate in pielea personajelor. Iesim din sala de cinema cu pofta de mancare si hotararea ferma de a alege un meniu fara salate si apa plata cu lamaie.

Sub soarele aparut - isn't it ironic - in ultima zi de festival, strazile Clujului sunt tacute si fierbinti, cu o anume tristete provinciala care se ascute in preajma cinematografelor, unde vantul rascoleste revistele aperiTIFF imprastiate pe asfalt.

Nostalgia continua seara, cand lumea se aduna pentru o ultima reprezentatie (de gala!) in fata cinematografului Republica: filmul lui Andrei Ujica, "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", un tur de forta ce dureaza trei ore si te conduce prin cotloanele dictaturii, mixand imagini de arhiva din propaganda oficiala cu fragmente de home-movies. Inmormantarea lui Gheorghiu-Dej, ascensiunea in sanul partidului comunist, discursurile din intalnirile Pactului de la Varsovia, toate se deruleaza pe ecran fara explicatii, lasandu-te sa reconstitui istoria subiectiv (oare se poate si altfel?). In imaginile alb-negru se succed figurile pregnante ale vremii - Brejnev si de Gaulle, Nixon si Mao. Vizita lui in Marea Britanie si faimoasa plimbare in trasura pe strazile Londrei, alaturi de Regina Elisabeta. In spatele lor, pe bulevard, frontispiciul unui cinematograf anunta cu litere de-o schioapa: "Deep Throat". Si pentru ca realitatea e mai obscena decat filmele porno, vin revolutia culturala importata de la chinezi, Cantarea Romaniei, "epoca de aur" a discursurilor bombastice insotite de gesturi ample ("nu mai da din mana!" strigau oamenii exasperati catre diversii lideri aparuti dupa '89). Ceausescu in vizita peste hotare, Ceausescu la plaja, vanand salbaticiuni ori jucand volei cu nomenclaturistii din anturaj, Ceausescu si cuvantarile sale care ii plictiseau vizibil consoarta, Ceausescu si interventia sa impotriva invaziei sovietice din Cehoslovacia, care i-a asigurat o buna bucata de vreme sprijinul Vestului, Ceausescu savurand baia de multime de la sarbatorile populare ori inspectand brutarii si santiere, Ceausescu punand primul cancioc de mortar la fundatia Casei Poporului. In sala lumea ofteaza, se amuza, tace aducandu-si aminte. Sute de ore de pelicula din arhive, reduse la 180 de minute, un eseu-pseudo-documentar care ne-a pus pe ganduri - e un film despre noi toti, oglinda rusinoasa a lucrurilor pe care le-am lasat sa ni se intample. De vazut. Neaparat!

[Adela Marcov]

  
asdasd