Veselie si ideologie in deschiderea Astra Film Festival 2011

Miercuri, 26 Octombrie 2011, Categoria: Noutati

Veselie si ideologie in deschiderea Astra Film Festival 2011 Ieri (marti, 25 octombrie), la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu s-a deschis, in sunet de fanfara si de scandari politice, Astra Film Festival 2011. A 11-a editie a celui mai vechi si mai apreciat festival romanesc dedicat filmului documentar continua pana duminica, 30 octombrie, cu 100 de filme din toata lumea si o serie de evenimente conexe. In deschiderea Festivalului, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, a recunoscut AFF ca fiind un „festival cu rezonanta internationala”, un eveniment ce se reinnoieste de la an la an, capatand de fiecare data o amploare mai mare. Prefectul judetului Sibiu, Horatiu Racuciu, a marturisit chiar ca a selectat cateva dintre cele 100 de filme din program la care ar vrea sa ajunga, daca ii va permite timpul. In cele din urma, Valeriu Ion Olaru, directorul general CNM Astra, a afirmat ca Festivalul reprezinta o „emblema a orasului Sibiu” si i-a multumit directorului Dumitru Budrala pentru contributia unei „manifestari atat de importante” la dezvoltarea orasului.

Filmul cu care s-a deschis oficial Festivalul de la Sibiu a fost un veritabil document despre un moment de rascruce din istoria recenta a Romaniei. Dupa revolutie, film realizat de regizorul Laurentiu Calciu, adept declarat al documentarului observational, cu imagini surprinse, in centrul Bucurestiului, in lunile de fierbere si de haos ale anului 1990, a fost excelent primit de publicul care a umplut recent botezata sala John Marshall a Casei de Cultura. Un film despre ideologie si manipulare, care le trezeste amintiri triste spectatorilor mai varstnici si le deschide ochii catre un trecut ce poate parea incredibil celor mai tineri.

Proiectia a fost urmata de o incitanta sesiune de intrebari si raspunsuri, moderata de profesorul, publicistul si antropologul Vintila Mihailescu, in cadrul careia regizorul Laurentiu Calciu si producatorul Rupert Wolfe Murray au oferit publicului o privire de interior asupra proiectului pe care l-au inceput in primele luni ale anului 1990 si pe care l-au finalizat dupa 20 de ani. Laurentiu Calciu a multumit publicului pentru primirea „fierbinte” cu care a intampinat filmul, marturisind ca pana acum Dupa revolutie nu a starnit o reactie atat de puternica.

Publicul adunat in incinta si in fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, pentru deschiderea oficiala Astra Film Festival, a fost primit cu surle si trambite... la propriu! Pe parcursul serii, Fanfara Transilvania a cantat si a incantat audienta, in mai multe reprize, cu antrenantele si inconfundabilele ritmuri balcanice. Astfel, spectatorii au uitat si de frigul de afara, si de nu prea placutele amintiri din urma cu doua decenii (readuse la viata de filmul lui Laurentiu Calciu), lasandu-se cuprinsi de buna dispozitie.

Tot ieri, dar dimineata, in Sala Studio a Casei de Cultura, a debutat cu succes seria de masterclass-uri reunite sub titlul generic „Profesia de documentarist”. Regizorul Cristi Puiu, deschizator de drum pentru asa-numitul „Nou Cinema Romanesc”, le-a vorbit participantilor la masterclass despre subgenul de documentar preferat de el, cel observational, pornind de la filmul-fluviu (cu durata de noua ore) West of Tracks al regizorului chinez Wang Bing; aceasta capodopera a documentarului observational este proiectata in trei parti, de marti si pana joi. „Profesia de documentarist” continua cu alte doua intalniri cu Cristi Puiu, dar si cu masterclass-urile sustinute de Michael Yorke (despre documentarul de televiziune si independent), Adina Bradeanu si Michael Stewart (despre filmul documentar si web).

Ieri si azi, Astra Film Festival 2011 prezinta mai multe filme romanesti in premiera absoluta, precum Regina Maria – ultima romantica, prima femeie moderna de Sorin Iliesiu si Visul Mosului de Mia Telman. Pentru directorul Festivalului, Dumitru Budrala, AFF 2011 este „editia documentarului romanesc”, deoarece „mai mult de o treime din filmele programului sunt productii romanesti, prezentate in cadrul diverselor sectiuni, iar sase dintre ele sunt proiectate in premiera absoluta”.
  
asdasd